Geschiedenis

Het is 12 november 1986 als tien ‘enthousiaste sporters’ bij Jan Koster bijeen komen om te praten over het bundelen van de krachten op triatlongebied in Borne. Gezamenlijk trainen, werken aan conditieopbouw en het zoeken van sponsoren zijn de speerpunten waar de groep zich op wil richten. In Wierden is net triatlon-vereniging Argos opgericht en een collega van Jan vertelt daar enthousiaste verhalen over. Het brengt Jan op het idee om ook in Borne iets dergelijks te beginnen. Het idee van Jan blijkt aan te slaan bij de aanwezigen en de volgende dag schrijft Tubantia: ‘Met ingang van zaterdag zullen de triatlon atleten elke zaterdagochtend elkaar om negen uur ontmoeten bij de trimbaan. Al naar gelang de weersomstandigheden zal de groep dan gaan wielrennen of loopoefeningen doen’.

Het groepje triatleten begint met lopen en fietsen, maar ook zwemmen staat al snel op het programma. Zwemvereniging Heidelberg doet een genereus aanbod en er mag maar liefst drie keer per week gebruik worden gemaakt van het overdekte bad. Ook meldt zich een heuse sponsor: Rijwielhandel Koopman wil wel trainingspakken leveren.

Ruim een jaar later is de groep toe aan een volgende stap. Er zijn inmiddels genoeg triatleten om een vereniging te beginnen en op 11 februari 1988 vindt in een zaaltje boven de sporthal ’t Wooldrik de oprichtingsvergadering plaats. Er zijn zeventien geïnteresseerde sporters aanwezig en dat blijkt voldoende voor aansluiting bij de triatlonbond. Dezelfde avond wordt ook meteen een naam gekozen en T(riatlon) V(ereniging) Trios ’88 is een feit!.

Het belangrijkste toen die tijd was dat het klikte tussen de leden. Het was een zeer beperkte groep en daar moest verder op gebouwd worden om tot een heuse vereniging uit te groeien. Triatlon Vereniging Trios ’88 begon te groeien en nam deel aan verschillende wedstrijden. In Eibergen deden ze ook mee het was toen die tijd een grote wedstrijd. Niet alles was zonder risico zo ook de deelname in Eibergen. Na de waren een groot aantal deelnemers ziek. Wat bleek; de naastgelegen boer had zijn gier in de sloot laten lopen.

De regionale pers deel vaak en veel verslag van de wedstrijden wat ervoor zorgde dat er genoeg publiciteit was. Door dit gegeven kwamen er steeds meer mensen op de hoogte van het bestaan van Triatlon Vereniging Trios ’88.

Logo

Het logo was er in de beginjaren niet echt. Er wordt eventjes snel wat getekend en dat was het. Ze kregen t-shirt aangeboden daar moest natuurlijk tekst opkomen. Zo doende tekenden de leden van Triatlon Vereniging Trios ’88 eventjes wat. Het stelde een cirkel voor met poppetjes en een paar letters.logo_trios

Het logo wat hiernaast te zien is, is ontworpen door Herman. Het run bike run logo is ook aan Herman te danken. Het oude logo van Triatlon Vereniging Trios ’88 stelt een driehoek voor die verwijst naar de drie takken van sport, maar ook naar de stedendriehoek. Borne, Delden en Hengelo. Dit verklaart ook de naam van het clubblad; “De driehoek”.

Door de jaren heen is de huisstijl eigenlijk altijd gelijk gebleven. Triatlon Vereniging Trios ’88 kreeg op een gegeven moment rode t-shirt. Door de jaren heen is de site enkele malen vernieuwd waaronder in 2014, en in 2018 de recentste update.

Trios 30 jaar

Het is in 2018 dat Trios al weer 30 jaar bestaat, een club die opgericht is met enkele sportievelingen is uitgegroeid tot een ledenbestand van meer dan 150 leden. Tevens heeft het een heus triathlon team die nationaal als internationaal aan verschillende wedstrijden deelneemt. In 2018 heeft er voor Trios ook een grote verandering plaatsgevonden, de huisstijl is een complete ‘redesign’ ondergaan. Het kenmerkende rood is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een lichtere tint blauw met grijs en zwart. De clubkleding is in 2018 ook compleet vernieuwd net zoals de website en nieuwsbrief. Teven is het alweer het 3e jaar dat ‘Trios in beeld’ is verschenen. Trios in beeld is een magazine wat aan het einde van het jaar verschijnt met verschillende sportieve prestaties van de leden in beeld gebracht.

veranderingen

Door de jaren heen begon de strategie Triatlon Vereniging Trios ’88 steeds meer zijn succes te bereiken. Hun eerste officiële sponsor was een feit. Dit was Eega Automatisering een wat ongewone sponsor werd omschreven bij de notulen van toen die tijd. Bij binnenkomst van het pand trof de voorzitter allemaal rolstoelen aan. Niet echt wat je verwacht bij een toekomstige sponsor. Maar niets bleek minder waar een sponsor die gevonden was door te bellen met een willekeurig nummer uit het telefoonboek ging akkoord. De automatiseerder creëerde een sportief imago, en Triatlon Vereniging Trios ’88 had iets meer financiële armslag.

Het vrouwelijk deelnemers veld was in het begin er laag, daarom werd er voor gekozen om donderdags een speciale training te organiseren waar vooral vrouwen aan deel konden nemen. Het opzetten van een duurloop voor dames liep anders dan gepland. De dames bleven weg, maar er ontstonden wel twee trainingsgroepen op verschilleden niveaus. Tegenwoordig is de verhouding dames-heren overigens een stuk evenwichtiger.

Veel nieuwe leden komen als loper of fietser bij Trios, maar ontdekken gaandeweg het plezier van een andere tak van sport. Het enthousiasme van de medeleden blijkt maar al te vaak inspirerend te werken. Bij Trios is de gezelligheid en de saamhorigheid altijd heel belangrijk geweest. Daar hoort ook bij dat de snellere de wat minder snellere mee op sleeptouw nemen.

Dat was vroeger al zo, toen Tvtrios het zogenaamde ‘maatjesschap’ instelde, waarbij jonge triatleten op sleeptouw werden genomen door oudere en meer ervaren atleten. Bijkomend voordeel was dat nieuwe leden zich snel thuis voelden bij de Tvtrios en het ledenverloop niet zo groot was.

Een ander aspect van de gezelligheidscultuur is het organiseren van trainingskampen, wat nog steeds een jaarlijkse voorjaarstraditie is bij Trios. Ook gaat men regelmatig gezamenlijk naar wedstrijden toe, in binnen- en buitenland.

Sponsors